לצערנו הרב, אזרחי מדינת ישראל חיים במציאות קשה בה הם נמצאים תחת מתקפה מתמדת ונאלצים להתמודד עם אירועי טרור רבים. מי שנפגע מפעולות איבה הם לא החיילים בלבד, אלא גם האזרחים. בניגוד לחיילים, שאת הסדרת זכויותיהם מסדיר קצין התגמולים לפי הוראות חוק הנכים, את זכויותיהם של אזרחים נפגעי פעולות איבה, מסדיר המוסד לביטוח לאומי לפי הוראות חוק התגמולים לנפגעי פעולות האיבה.
בהתאם לחוק זה, כל אדם בישראל (לרבות תייר), אשר נפגע בגוף או בנפש, באופן ישיר או עקיף, עקב פעולת טרור של מדינה או ארגון העוינים למדינת ישראל נחשב לנפגע פעולת איבה. פגיעת איבה היא אחת מאלה: פגיעה מפעולת איבה של כוחות אויב, פגיעה בשגגה מידי אדם עקב פעולת איבה של כוחות אויב או פגיעה בשגגה בנסיבות שהיה בהן מקום לחשש סביר שתבוצע פעולת איבה, פגיעה מנשק שהיה מיועד לפעולות איבה של כוחות אויב, או פגיעה מנשק שהיה מיועד נגד פעולה כזאת, פגיעה ממעשה אלימות שמטרתו העיקרית פגיעה באדם בשל השתייכותו למוצא לאומי-אתני ושנובע מהסכסוך הישראלי-ערבי. והכל בתנאי שהרשות המאשרת, המתמנה, על יד שר הביטחון, אישרה שהפגיעה היא פגיעת איבה.
כמו כן, כאשר פגיעת איבה התרחשה בחוץ לארץ, אז היא תוכר כפגיעת איבה אם מטרתה הייתה פגיעה בישראל או בעם היהודי. יצוין, פגיעה שאירעה החל מיום 1.4.2012 תוכר כפגיעת איבה בחוץ לארץ, גם אם מטרתה לא הייתה פגיעה בישראל או בעם היהודי, ובתנאי שפעולת האיבה התרחשה על ידי ארגון שאחת ממטרותיו היא פגיעה בישראל, באזרחי ישראל או ביהודים. אולם, אם אזרח ישראלי נפגע בפגיעת איבה בחוץ לארץ והוא זכאי לפיצוי לפי דיני המדינה שבה נפגע או הארץ שבה הוא תושב, אז הוא לא זכאי לתגמולים לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה. במרבית המקרים, הליך ההכרה בפעולת האיבה נעשה ביוזמת הרשויות, לאחר שפעולת איבה מתרחשת. אולם, אם הליך ההכרה לא נעשה ביוזמת הרשות, על הנפגע להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. אם הרשות המאשרת לא הכירה באירוע כפגיעת איבה וכתוצאה מכך לא אושרה תביעה למוסד לביטוח לאומי, ניתן לערער על החלטת הרשות המאשרת. את הערר יש להגיש לוועדת העררים בבית המשפט המחוזי בתל אביב בכתב, בתוך חודשיים מיום קבלת ההחלטה.
איזה שירותים מקבל נפגע מפעולת האיבה? בעקבות הפגיעה כל נפגע מפעולת האיבה זכאי לקבל טיפול רפואי כולל אשפוז וטיפול בפגיעות שנגרמו כתוצאה מהפיגוע (כולל טיפולי שיניים לנפגעים, תרופות, מכשירי עזר רפואיים, החלמה ושיקום). את הטיפול הרפואי ניתן לקבל בבתי החולים הממשלתיים ובקופות החולים, על סמך אישור מהמוסד לביטוח לאומי שהפגיעה הוכרה כפגיעת איבה, ועל סמך התחייבות כספית מהמוסד לביטוח לאומי. אולם, המוסד לביטוח לאומי אינו מחזיר הוצאות על טיפול רפואי פרטי. כמו כן, נפגע פעולת איבה זכאי להחזר הוצאות על נסיעות לצורך קבלת הטיפול הרפואי. ההחזר יינתן רק כאשר הטיפול הרפואי נעשה בסמוך למקום המגורים, ועל ידי מוסד רפואי ציבורי מוכר. בנוסף לכך, נפגע מפעולות איבה זכאי לקבל החזר על טיפול פסיכולוגי. כדי לקבל עזרה במימון הטיפול הפסיכולוגי, על הזכאי לפנות למחלקת השיקום ולהיפגש עם עובד השיקום שלו. עם קבלת האישור מעובד השיקום הוא יופנה למטפל מוסמך, ששכרו ישולם ישירות על ידי מחלקת השיקום על פי תעריפי משרד האוצר לשירותים פסיכולוגיים.
זאת ועוד, נפגע מפעולות איבה זכאי להגיש תביעה לנכות למוסד לביטוח לאומי. במקרה זה, עליו להיבדק על ידי ועדה רפואית של הביטוח לאומי. על החלטה של ועדה רפואית ניתן להגיש ערר בתוך 60 ימים. יצוין, במקרה שהוועדה הרפואית קבעה לנפגע אחוזי נכות נמוכים מעשרה אחוזים – הנפגע לא יהיה זכאי לקבלת תגמול כלשהו. אולם, במקרה שהוועדה הרפואית קבעה לנפגע בין עשרה אחוזים לתשעה עשר אחוזים – הנפגע יהיה זכאי למענק חד פעמי ואם נקבע לנפגע דרגת נכות בשיעור מעל תשעה עשר אחוזים – הנפגע יהיה זכאי לקצבה קבועה לכל החיים. לכן, ישנה חשיבות עצומה לפנייה אל עורך דין המתמחה בתחום ביטוח לאומי ובפרט בייצוג נפגעים בפני ועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי.
עוד חשוב לציין שבמידה ונפגע מפעולות איבה זכאי לתגמולים נוספים כגון: קצבת נכות כללית, כל תגמול אחר ממשרד האוצר (למעט פיצויים מגרמניה), קצבת נפגעי עבודה במקרה שפגיעת איבה שהיא גם תאונת עבודה) אם פגיעת האיבה אירעה בשעות העבודה, או בדרך מהבית לעבודה או מהעבודה לבית, אז על הנפגע לבחור באחד מהם . כלומר, אין כפל תגמולים. לצורך הבחירה על נפגע לחתום על הצהרה בדבר בחירתו, וזאת בתוך שישה חודשים מהיום שנמסרה לו ההודעה על החלטת הרשות המאשרת, או בתוך שלושה חודשים מהיום שנמסרה לו ההודעה על קביעת דרגת הנכות לצמיתות. יודגש, אם הנפגע לא עשה בחירה מרצון, אזי הוא יקבל תגמולים כנפגע פעולות איבה. זכות הבחירה בין שני התגמולים היא חד פעמית
אולם, קיימות גמלאות שאינן נחשבות לתשלום כפל, כלומר לא חלה בחירה לגביהן. מדובר בגמלאות כגון: 1. גמלה לעובדי מדינה או למשרתים בצבא קבע (פנסיה) - אם הפרישה לא הייתה בגלל הפציעה. 2. במקרים שהזכאות לגמלה כנפגע איבה נובעת ממספר עילות, כמו נכה שבנו נספה בפעולת איבה. 3. פיצויים מגרמניה על נזקי בריאות המשולמים על ידי משרד האוצר.
יודגש, נפגעי מפעולות איבה זכאים גם להטבות נוספות כגון : דמי נסיעה , החזר מס קנייה ומע"מ על מכשירי חשמל ביתיים, הנחה בשכר דירה לדיירי עמידר, השתתפות בהוצאות טלפון ובהתקנת מכשיר טלפון, השתתפות ברכישת טלפון סלולרי לרכב (לנכים קשים), השתתפות בתשלום ביטוח בריאות, טיפולי שיניים לנכים המתקיימים מתגמולים מיוחדים ועוד הטבות רבות.
משרדנו מתמחה בתביעות של נפגעי איבה. הידע והניסיון שלנו מאפשרים לנו להתמודד עבורכם בצורה נכונה מול טענות של המוסד לביטוח לאומי. אנו משיגים מזה שנים פיצויים מרביים ללקוחות בזכות ניסיון רב, מקצועיות וחתירה נחושה להצלחה.
על מנת להירשם כבר עכשיו לייעוץ חינם, חייגו: 074-716-0033