מחלת מקצוע היא מחלה שנגרמה לעובד בשל תנאי עבודתו כגון חשיפה לרעש, חשיפה לחומרים כימיים, חשיפה לשמש וכדומה. בנוסף לכך קיימת עוד קטגוריה חדשה שנקראת מיקרוטראומה. לצערנו הרב, מרבית העובדים אינם מודעים לכך שמצבם הרפואי נפגע עקב מחלת המקצוע, כי מחלת מקצוע היא תהליך ארוך. מחלת מקצוע מתפתחת לאט ולפעמים עוברים שנים ארוכות בטרם תתגלה לעין פגיעה בריאותית אצל העובד, לעומת תאונת עבודה, המתרחשת בפתאומיות וגורמת לתוצאות מיידיות. על כן, עובדים רבים לא מודעים לזכויותיהם, מכיוון שאינם רואים את הקשר בין המחלה ובין תנאי עבודתם המיוחדים.
חוק הביטוח לאומי מכיר ברשימה סגורה של מחלות מקצוע המונה כ-40 מחלות, ביניהם: ירידה בשמיעה, מחלת ריאות, סרטן העור, מחלות עור ועוד. כל מחלה שאינה מופיעה ברשימה לא תוכר כ"מחלת מקצוע".
אז מה עושים במקרה שמחלת מקצוע לא מופיעה ברשימה של ביטוח לאומי? איך מוכיחים את מחלת המקצוע?
על מנת שהביטוח לאומי יכיר בעובד כנפגע ממחלת מקצוע, והעובד יהיה זכאי לקצבאות ו/או למענקים חד פעמיים בהתאם לכללי הביטוח הלאומי, על הנפגע להוכיח, כי קיים קשר סיבתי בין סוג העבודה והעיסוק שלו להתפרצות המחלה. הקושי הרב בהוכחת הקשר הסיבתי בין המחלה למקום העבודה נובע מהעובדה שחלק גדול מהמחלות, אשר מופעיות אצל הנפגע, יכולות בהחלט להיות תוצאה של גורמים אחרים שאינם קשורים לעבודה. לדוגמא: נפגע שטוען שנפגע בעמוד שדרה עקב מחלת מקצוע נתקל הרבה פעמים בסירוב ממוסד לביטוח לאומי בטענה לפיה, הפגיעה ממנה הוא סובל בעמ"ש הנה תוצאה של שינויים ניווניים, אשר מופיעים לכל אדם עם הזדקנותו הטבעית.
במידה וביטוח לאומי סירב להכיר במחלת מקצוע כפגיעה בעבודה, קיימת לנפגע האפשרות להגיש תביעה להכרה לבתי הדין לעבודה. בשנים האחרונות התפתחה פסיקה ענפה בתחום זה ונקבעה קטגוריה חדשה הנקראת "תורת המקרוטראומה". כלומר, בית הדין לעבודה פיתח קטגוריה חדשה על מנת להשלים את החסר ברשימת מחלות מקצוע המצויה בתקנות של ביטוח לאומי ובכך לתת לנפגעים אפשרות להוכיח את מחלת המקצוע ולקבל את הנתגמולים המתאימים.
נרחיב בקצרה על תורת המקרוטראומה. על מנת לבסס את תורת המיקרוטראומה יש להוכיח בבית הדין שלושה יסודות הבאים:
הראשון, תשתית עובדתית של ביצוע תנועות חוזרות ונשנות במהלך עבודתו של הנפגע, אשר גרמו לפגיעה זעירה בגופו, המצטברת יחדיו לכדי ליקוי גופני בגופו של הנפגע;
השני, קיומו של קשר סיבתי בין התנועות חוזרות ונשנות לבין הליקוי הגופני של הנפגע;
השלישי, קביעה שלפיה כל אחת מאותן תנועות גרמה לפגיעה זעירה המצטברת יחדיו לכדי ליקוי גופני. יצוין, רק משהוכחה התשתית העובדתית, יועבר עניינו של המערער למומחה רפואי מטעם בית הדין לבחינת הקשר הסיבתי (היסוד השני) ומנגנון הפגיעה (יסוד השלישי)!
נשמע לכם קל? ממש לא! על מנת להוכיח שעובד נפגע במחלת מקצוע עליו להוכיח את כל היסודות הנ"ל. וכפי שאתם יכולים לנחש, ישנם תביעות להכרה רבות שנדחות על ידי בית הדין לעבודה וזאת עקב קושי רב להוכיח את כל היסודות של תורת המיקרוטראומה. לכן, בתחום מחלות המקצוע יש צורך בעו"ד מנוסה במיוחד ומומחה בתחום מחלות מקצוע. בעזרת עורך דין הבקיא בתקנות וחוקי הביטוח לאומי ובעלו ניסיון מוכח בטיפול מוצלח בתביעות של מחלות מקצוע, ניתן להוכיח את הקשר המובהק בין מחלתו של הנפגע למקום עבודתו, ומשכך, יהיה זכאי הנפגע לפיצויים ולקצבאות שקבע החוק לנפגעי תאונות עבודה ומחלות מקצוע.
משרדנו בעל וותק וניסיון רב בתביעות מול הביטוח הלאומי. למשרדנו ניסיון רב בהופעות הרבות בבתי הדין לעבודה, ידע נרחב ברפואה ובקיאות בפסיקות האחרונות.
על מנת להירשם כבר עכשיו לייעוץ חינם, חייגו: 074-716-0033