אדם שסובל ממוגבלות בניידות בעקבות שיתוק, קטיעה וליקויים תפקודיים אחרים ברגליים, עשוי להיות זכאי לקבלת גמלת ניידות והטבות נוספות מהמוסד לביטוח לאומי. אולם, לא כל נכה המוגבל ברגליו זכאי לקבל את קצבת הניידות, אלא רק נכים שהליקוי שלהם נכלל ברשימת הליקויים הסגורה שבהסכם הניידות, שנחתם בין משרד האוצר ובין המוסד לביטוח לאומי. בנוסף לכך, על מנת להיות זכאי לקבלת קצבת ניידות, על הנפגע להגיש בקשה להיבדק לוועדה הרפואית המחוזית של משרד הבריאות. לאחר הגשת הבקשה יזומן הנפגע לוועדה הרפואית המחוזית, אשר תקבע את אחוזי המוגבלות.
יצוין, את אחוזי המוגבלות קובעת הוועדה הרפואית בהתאם לרשימת הליקויים הקבועה בתוספת להסכם הניידות. מדובר ברשימה סגורה ולוועדה הרפואית אין סמכות להרחיב אותה על מנת שהנפגע יהא זכאי לקביעת אחוזי מוגבלות ובהתאם לכך, לקצבת ניידות. על כן, יש חשיבות רבה לכך שהתובע קצבת ניידות יהיה מיוצג בוועדה הרפואית ע"י עו"ד מנוסה ומקצועי, אשר יציג את עניינו בצורה הטובה ביותר בפני הועדה, יוכיח כי עניינו כן עונה על אחד הליקויים ברשימה או ישכנע את הועדה, במקרים מסוימים, כי יש מקום לבצע מעין התאמה של מצבו לאחד הליקויים.
יודגש, ערר על החלטת הוועדה הרפואית יוכל הנפגע להגיש תוך 60 יום מיום קבלת פרוטוקול הוועדה.
בנוסף, במידה וחלה החמרה במצבו של הנפגע, אזי עומדת בפניו האפשרות להגיש ללשכת הבריאות המחוזית בקשה לבדיקה חוזרת. אך זאת בתנאי, שחלפו לכל הפחות 12 חודשים מיום מתן ההחלטה האחרונה בעניינו על ידי הוועדה הרפואית ו/או הוועדה הרפואית לעררים.
לאחר קביעת ועדה רפואית ו/או ועדה רפואית לעררים של משרד הבריאות על המוגבל בניידות להגיש תביעה לסניף המוסד לביטוח לאומי, לצורך מימוש ההחלטה. את זה אפשר לעשות בסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב. חשוב לדעת, כי במידה וישתהה המוגבל בניידות בהגשת התביעה למוסד לביטוח לאומי, הוא לא יהיה זכאי לקבל את הקצבאות לתקופה העולה על חודשיים לפני מועד הגשת הבקשה.
על מנת לקבל קצבת ניידות על התובע לקבל דרגת מוגבלות בניידות מינימלית בשיעור של 40% לפחות, וזאת במידה וברשותו רישיון נהיגה. במידה ואין ברשותו של המוגבל בניידות רישיון נהיגה, דרגת המוגבלות בניידות הנדרשת, על מנת שיקבל את גמלת ניידות, היא 60% . חשוב לציין שמוגבל בניידות שאין ברשותו רישיון נהיגה ושוועדה רפואית קבעה שדרגת המוגבלות בניידות שלו היא 60% ומעלה, יהיה זכאי לקבלת גמלת ניידות רק אם יש לו "מורשה לנהיגה" שיכול להסיעו. אולם, גם כאן ישנו חריג לפיו במידה ולמוגבל ניידות נקבעה מוגבלות בניידות בשיעור של 80% והוא משתכר, אזי הוא יהיה זכאי לקבלת קצבה גם אם אין ברשותו רישיון נהיגה או "מורשה נהיגה".
מיהו "מורשה נהיגה"? ישנם מספר קריטריונים ל"מורשה נהיגה": זה קרוב משפחה מדרג ראשון כגון אח, אחות, הורה, בן זוג, ילד וכו'. כמו כן, ל"מורשה נהיגה" צריך להיות רישיון נהיגה בר תוקף, הוא גר מהמוגבל בניידות במרחק שאינו עולה על 1.5 קילומטר, הוא צריך לדאוג לצרכיו של המוגבל בניידות ומתחייב להסיעו באופן קבוע והוא אושר על ידי המוסד לביטוח לאומי.
חשוב לציין שמי שמקבל קצבה לשירותים מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי, אם מתקיימים בו תנאי הזכאות לקבלת הטבות גם על פי הסכם הניידות ,הוא יצטרך לבחור בין שתי הגמלאות. כלומר, אין כפל קצבאות. אולם, יש לכך מספר חריגים שבהם מוגבל בניידות יוכל לקבל את שתי הגמלאות:
ראשון - אדם הזכאי לקצבת ניידות הזכאי גם לקבלת קצבה לשירותים מיוחדים יוכל בכל זאת לקבל גם את קצבת הניידות, אם הוא זכאי לקצבה לשירותים מיוחדים בשיעור של 100% ומעלה.
שני – אדם הזכאי לקבלת קצבת ניידות בשיעור של 100% וגם זכאי לקבלת קצבה לשירותים מיוחדים מהמוסד לביטוח לאומי, יוכל לקבל את שתי הקצבאות. אין זה משנה מה שיעור הזכאות שלו לקצבת שירותים מיוחדים.
שלישי - מוגבל בניידות שהוועדה הרפואית של משרד הבריאות קבעה, כי הוא זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו (ואין זה משנה מה שיעור המוגבלות בניידות שנקבע לו) וועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי קבעה כי הוא זכאי לקבלת קצבת שירותים מיוחדים, יוכל לקבל את שתי הקצבאות גם אם באף אחת מהן הוא אינו זכאי ל – 100% נכות.
יודגש, את תביעת הניידות ניתן להגיש עד גיל 67. כלומר, גם אם התובע סובל ממגבלות בניידות, אשר מזכה אותו באחוזי מוגבלות – הוא לא יוכל להגיש תביעה לקבלת קצבת ניידות לאחר גיל זה.
כמו כן, למקבל קצבת ניידות עשויות להיות זכאות להטבות שונות כגון הלוואה לרכישת רכב פרטי, הלוואה לרכישה ולהתקנה של אבזרים מיוחדים, החזר הוצאות לרכישה ולהתקנה של אבזרים ברכב פרטי, הלוואה לרכישה ולהתקנה של מתקן הרמה לכיסא גלגלים לרכב, לימוד נהיגה ברכב לאבזרים מיוחדים ועוד.
תביעה לקבלת קצבת ניידות הנה תביעה מסובכת, אשר מצריכה ידע רב בתחום זה. על כן, רצוי שהתובע קצבת ניידות יהי מיוצג בוועדות רפואיות על ידי עו"ד מנוסה ומקצועי. משרדנו מתמחה בתביעות של בעלי נכויות כנגד המוסד לביטוח לאומי, לצורך קבלת קצבת ניידות. אנו נתמודד עבורכם מול הטענות של ביטוח לאומי וחברי וועדה רפואית של משרד הבריאות בזכות ניסיון רב, מקצועיות וחתירה נחושה להצלחה.
על מנת להירשם כבר עכשיו לייעוץ חינם, חייגו: 074-716-0033